Ðề: Cách tính z một loại gỗ đầu vào, sx nhiều sản phẩm Bạn có thể nghiên cứu thêm phương pháp tính giá thành theo tỷ lệ.
Việc này sẽ triển khai theo 3 bước (lý thuyết) như sau:
B1 : Tính tỷ lệ giá thành cho nhóm sản phẩm
Tỷ lệ tính giá thành cho nhóm sản phẩm = Tổng Z thực tế của nhóm sản phẩm / Tổng Z kế hoạch của nhóm sản phẩm
B2 : Tính giá thành thực tế của nhóm quy cách i
Tổng giá thành thực tế của quy cách thứ i hoàn thành trong kỳ = Tỷ lệ * Tổng giá thành kế hoạch của quy cách thứ i
B3 : Tính giá thành đơn vị quy cách i trong nhóm sản phẩm
Z đơn vị quy cách thứ i = Tổng Z thực tế của quy cách thứ i / Số lượng quy cách thứ i hoàn thành.
Nếu ngày mai có thời gian mình sẽ cung cấp thêm cho bạn 1 ví dụ để bạn hiểu rõ vấn đề hơn.
Vấn đề là xác định giá thành kế hoạch thế nào? Trong nhiều trường hợp cùng một yếu tố đầu vào mà tạo ra nhiều yếu tố đầu ra thì giá thành kế hoạch hay hệ số tính giá thành chỉ là
sự bốc thuốc!. Phương pháp tính giá thành hệ số hay tỷ lệ của Việt Nam trong các trường hợp đó cũng chỉ là sự bốc thuốc thôi!
Chuẩn mực hàng tồn kho mới có đưa ra các phương pháp để phân bổ các chi phí chung này (theo giá trị thực hiện ước tính tại điểm phân chia).
Một biến thể có thể chấp nhận được của phương pháp tính giá thành hay hệ số là tính theo giá bán ước tính trừ đi lãi gộp ước tính để làm giá thành kế hoạch hay định mức, từ đó xác định hệ số phân bổ chi phí.
@ huyduyen : Bạn nên xem các ví dụ về phân bổ joint cost trong các textbook về Cost accounting. Ví dụ đơn giản có thể xem:
5.3. JOINT PRODUCT COST ALLOCATION
A joint production process results in two or more products, which are termed joint products. The cost of the input and the joint production process is called a joint product cost. The point in the production process where the individual products become separately identifiable is called the split-off point. To illustrate, International Chocolate Company produces cocoa powder and cocoa butter by processing cocoa beans in the joint production process depicted in Exhibit 18-8.
As the diagram shows, cocoa beans are processed in 1 -ton batches. The beans cost $500 and the joint process costs $600, for a total joint cost of $ 1, 100. The process results in 1,500 pounds of cocoa butter and 500 pounds of cocoa powder. Each of these two joint products can be sold at the split-off point or processed further. Cocoa butter can be separately processed into a tanning cream, and cocoa powder can be separately processed into instant cocoa mix.
5.3.1. Allocating Joint Costs
For product-costing purposes, a joint product cost usually is allocated to the joint products that result from the joint production process. Such allocation is necessary for inventory valuation and income determination, among other reasons. There are three commonly used methods for allocating joint product costs. Each of these is explained next.
Exhibit 18-8
Physical-Units Method The physical-units method allocates joint product costs on the basis of some physical characteristic, of the joint products at the split-off point. Panel A of Exhibit 18-9 illustrates this allocation method for International Chocolate Company using the weight of the joint products as the allocation basis.
Relative-Sales-Value Method The relative-sales-value method is based on the relative sales value of each joint product at the split-off point. In the International Chocolate Company illustration, these joint products are cocoa butter and cocoa powder. This method is illustrated in Exhibit 18-9 (panel B).
Net-Realizable-Value Method Under the net-realizable-value method, the relative value of the final products is used to allocate the joint cost. International Chocolate Company's final products are tanning cream and instant cocoa mix. The net realizable value of each final product is its sales value less any separable costs incurred after the split-off point. The joint cost is allocated according to the relative magnitudes of the final products' net realizable values. Panel C of Exhibit 18-9 illustrates this allocation method. Notice how different the cost allocations are under the three methods, particularly the physical-units method. Since the physical-units approach is not based on the economic characteristics of the joint products, it is the least preferred of the three methods.
By-Products A joint product with very little value relative to the other joint products is termed a by-product. For example, whey is a by-product in the production of cheese. A common practice in accounting is to subtract a by-product's net realizable value from the cost of the joint process. Then the remaining joint cost is allocated among the major joint products. An alternative procedure is to inventory the by-product at its sales value at split- off. Then the by-product's sales value is deducted from the production cost of the main products.
Exhibit 18-9